مقالات آموزشی

کفش ایمنی مناسب محیط‌های کار ساختمانی چه ویژگی‌هایی دارد؟

کفش ایمنی مناسب محیط‌های کار ساختمانی چه ویژگی‌هایی دارد؟

فهرست عناوین این مقاله

مقدمه:

امروزه ساختمان‌سازی بعنوان یکی از کهن‌ترین فعالیت‌هایی که از دوره‌های نخستین یکجانشینی انسان، افراد بسیاری را به خود مشغول داشته به سرعت در حال تغییر و حرکت است. دنیای ساختمان‌سازی دنیای شلوغی است. با تلاش مهندسان، کارگران و تکنسین‌های این صنعت است که از دل شهرها ساختمان‌هایی متنوع سر به آسمان می‌کشند و چشم‌انداز شهرها و کشورها را تغییر می‌دهند، پایه‌های دنیای مدرن ما را می‌سازند و آن را در برابر انواع خطرات مقاوم می‌کنند.

با وجود پیشرفت فراوان تکنولوژی و ماشین‌آلات در این ساخت و سازها، هنوز هم نیروی انسانی یک منبع ارزشمند و گرانقدر در صنعت ساخت وساز است. حفظ امنیت و سلامت این نیروی ارزشمند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است  و ضامن کیفیت و  پیشرفت در هرعرصه‌ای است.

از آنجا که این محیط نیز مملو از انواع خطرات برای نیروی انسانی است، و مطابق با قوانین و استانداردها این ایمنی است که حرف اول را می‌زند،  دراین مقاله به چگونگی و چرایی استفاده از یکی از مهمترین تجهیزات حفاظت فردی، یعنی کفش ایمنی و کفش کار در این محیط کار خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

چرا کفش ایمنی در محیط کار ساختمانی مهم است؟

خطرات و صدمات ناشی از کار اعم از انواع بیماری‌ها، مصدومیت‌ها، سوانح، حوادث و مرگ و میر ناشی از کار من جمله اتفاقات دردناکی هستند که سالانه د رجهان آمارهای بالا و تکان دهنده‌ای را به خود اختصاص می‌دهند. خطرات بسیاری در محیط‌های کار، سلامت روانی و جسمی کارگران را تهدیدی می‌کند. از این رو استانداردی تحت عنوان مخفف P.P.E تعیین شده است که مخفف اصطلاح انگلیسی تجهیزات حفاظت فردی است. و منطور آن استفاده از تجهیزاتی است که کارکنان را از خطرات موجود در محیط کار مصون بدارد. یکی از مهمترین تجهیزات حفاظت فردی که استانداردهای مختلفی توسط سازمان جهانی استاندارد برای آن وضع شده است، کفش ایمنی است.

اگر کفش ایمنی متناسب نداشته باشیم، علاوه بر به خطر افتادن جان نیروی انسانی، کارایی آن‌ها نیز کاهش می‌یابد. چرا که احساس ناراحتی در پا باعث از دست رفتن تمرکز و راحتی حین انجام کار و فعالیت کارکنان می‌شود و نتایج نامطلوبی با خود به دنبال خواد داشت.

انواع مشاغل در محیط کار ساختمانی:

نمی‌توان به طور کلی یک یا چند نوع از کفش ایمنی را برای استفاده از محیط کار ساختنانی معرفی کرد و مناسب دانست. چرا که محیط کار ساختمانی محیطی بسیار شلوغ و مملو از انواع تحرکات و جابجایی‌ها و انواع مشاغل است که دست در دست یکدیگر می‌دهند تا در طی ماه‌ها و گاها سال‌ها، تلاش خود را به ثمر برسانند. در این میان انواع مشاغل اعم از مشاغل زیر در یک محیط مشغول به کارند:

مهندسان در تخصص‌های مختلف (مهندس نقشه‌کشی، مهندس نقشه برداری…)

کارگران ساختمانی در انواع مختلف کارها

تکنسین‌های مختلف چون تکنسین برق

تکنسین ماشین آلات مختلف

تکنسی دستگاه‌های صنعتی مختلف

آتشاران و جوشکاران

لوله‌کشی

گچکاری

و…

این‌‎ها صرفا بخش اندکی از کارکنان این محیط را تشکیل می‌‎دهند و هر کدام از این مشاغل بسته به نوع کار، نیاز خاصی در نوع تجهیزات و کفش ایمنی دارند و ما در این مقاله به اساسی‌ترین مولفه‌های کفش ایمنی و کفش کار متناسب با این محیط‌ها خواهیم پرداخت که دانستن آن کارگران و کارفرمایان را به انتخاب هرچه درست‌تر کفش ایمنی رهنمون می‌شود.

درک خطرات در محیط‌های کار ساختمانی

در محیط های کار ساختمانی، حرکت با سرعت بالایی در جریان است و در خلال این حرکات، در ساختمان‌سازی مدرن ماشین‌ها و انواع دستگاه‌ها به کمک انسان آمده‌اند و در کنار کمکی که به پیشرفت در روند کار او منجر شده است، این محیط را به محیطی با چالش‌های بیشتری برای کارکنان تبدیل کرده‌اند. درک انواع این خطرات و شناسایی انواع ریسک‌ها د رمحیط کار باعث می‌شود ما نیازهای مختلف در این محیط را بهتر شناسایی کرده و بهتر بتوانیم به آن‌ها پاسخ دهیم.

شناسایی انواع خطرات و ریسک‌ها در محیط کار ساختمانی:

از آنجا که در این مقاله قصد داریم به کفش ایمنی متناسب با محیط کار ساختمانی و چگونگی انتخاب آن بپردازیم، به بررسی انواع ریسک‌ها و خطرات در این محیط اشاره خواهیم کرد:

  • سقوط اشیا: محیط‌های ساختمانی اغلب مملو از ابزار، مواد و تجهیزاتی هستند که در ارتفاعات مختلف جابجا و دستکاری می‌شوند. و خود این امر، خطر بالقوه‌ای برای کارگران محسوب می‌شود.
  • ماشین‌آلات و تجهیزات سنگین:وجود ماشین‌‌آلات و تجهیزات سنگین مانند لیفتراک، جرثقیل، بیل مکانیکی و.. منجر به تصادفات، له شدگی و… می‌شود.
  • اشیا تیز و برنده: آوارها، میخ‌ها، خرده‌های شیشه و سایر اشیا تیز اغلب در محیط های ساختمانی و اطراف آن به وفور یافت می‌شوند و تهدیدی دائمی برای پاهای محافظت نشده به حساب می‌آیند.
  • لغزش، سر خوردن و سقوط: سطوح ناهموار، روغن‌ها، محیط مرطوب یا یخ زده میتواند منجر به لیز خوردن و سقوط کارگران شود.
  • وجود موادشیمیایی و مواد سمی و خطرزا: ارتباط غیر ایمن ای کارگر با انواع مواد خطرناک اعم از مواد حرارت‌زا، مواد سمی و شیمیایی و… می‌تواند منجر به آسیب دیدن او شود.
  • خطرات الکتریکی:اغلب در محیط‌های ساختمانی انواع سیم‌ها، کابل‌ها و تجهیزات برقی وجود دارد که در صورت محافظت نشده بودن و عدم رعایت نکات ایمنی، منجر به شوک الکتریکی و سوختگی شود.
  • سرما یا گرمای شدید: بسیاری از محیط‌های ساختمانی روباز و در محیط هوای آزاد هستندد .و در فصول مختلف سال روی آن‌ها کار می‌شود. سرما و گرمای شدید هوا یا محیط ساختمانی می‌تواند کارگران و پای آن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به سرمازدگی یا گرمازدگی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *