فهرست عناوین این مقاله
مقدمه
اهمیت رعایت نکات ایمنی در محیط کار بر هیچکس پوشیده نیست. ممکن است یکی از چالشهای اساسی شما در محل کارتان مواد مذاب، مواد آتشزا، ابزارها و محیط با حرارت بالا و انواع شعلهها و مواد داغ باشد. برای محافظت از جان خود یا کارگران در این محیط بسیار مهم است که تدابیر لازم برای محافظت کافی از آنان در برابر حرارت و مواد داغ اندیشیده شود. از دیگر سو، مراقبتهای ایمنی در محیطهای گرم و با مواد داغ، به ملاحظات بسیار ویژهای نیزا دارد.
سازمان جهانی استاندراد از سالهای گذشته قوانین بسیار محکم و البته سختگیرانهتری برای تجهیزات حفاظت از افراد در محیطهای کار وضع کرده است. آمارهای جهانی از جراحات، حوادث، آسیبهای غیر قابل جبران و مرگ و میر کارگران در اثر عدم رعایت این نکات و نبود تجهیزات حفاظت فردی و سایر مسائل ایمنی در حال کاهشند و امید است که به کلی از بین بروند.
پوشیدن یک کفش ایمنی مناسب در این محیط نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.همچنین این اقدامی است در جهت HSE که اصول آن اهمیت بسیار بالایی برای یک مجموعه معتبر صنعتی دارند. وجود یک مانع استاندارد و اساسی میان پا و همچنین بدن کارگران در محیط که جان او را از خطرات حفظ کند، قطعا تاثیر خود را در کیفیت کار او نیز نشان خواهد داد.اگر شما نیز میخواهید با خطرات محیطهای کاری با مواد داغ و حرارت بالا و چگونگی محافظت از پا در چنین محیطهایی آشنا شوید، با ما همراه باشید.
شناسایی مشاغلی که بیشتر در معرض کار با مواد داغ و حرارتند
مشاغل بسیاری وجود دارند که بخشی از آنها، چه بخش کوچکی باشد و چه بخش اعظمی از کار با انواع مواد و دستگاههای با حرارت بالا انجام میپذیرد. قرار گرفتن در معرض چنین مکانها و کارهایی میتواند خطرآفرین و در مواردی فاجعهساز باشد و سوختگی یا آسیب داشته و حتی منجر به از دست رفتن جان کارگر نیزمیشود.
مشاغل مهم این حوزه مشاغلی چون:
- آتشنشانی،
- نفتفگاز، پتروشیمی و صنایع وابسته به آنها
- جوشکاری و آهنگری
- معادن
- ماشین سازی
- ریختهگری و کار با فلزات در دمای بالا
- کار با انواع کورهها
- راهسازی و ساختمانسازی و کاربرد مواد داغ در آنها
که بخش مهمی از کار خود را با حرارت و شعلههای آتش دست و پنجه نرم میکنند.
در ادامه با انواع ریسکها و خطرات موجود در این محیطها آشنا خواهیم شد.
شناسایی خطرات و ریسکهای این محیطهای کار
شاید این یکی از مهمترین نکاتی است که هنگام تهیه کفش ایمنی یا کار متناسب با محیط کار باید بدان توجه شود. ما با شناسایی ریسکها و خطرتت محیط کار خود توان مدیریت بهتری خواهیم داشت و در مورد انتخاب تجهیزات حفاظت شخصی نیز این مورد کاملا صادق است. محیطهای کاری از قبیل آتشنشانی، کورههای با دمای بالا و… اصلیترین تهدید حرارت و آتش است.
در این محیطها ممکن است انواع دستگاههاچون دستگاه جوش، دستگار بخار آب گرم و… وجود داشته باشند.
- شعلههای مستقیم آتش
- حرارت بالا
- مواد مذاب و با حرارت بالا چون فلزات ذوب شده و پاشش آن
- قیر و مواد مشابه آن
- اتصالات الکتریکی و آتشسوزی در پی آن
- نفت و گاز و خطراتی که عدم استفاده صحیح از آنها در پی دارد از جمله موارد تهدید کننده کارگران در چنین محیطهایی است.
از دیگر سو محیطهای کاری معمولا محیطهایی بسیار شلوغ هستند و مملو از خطرات و کفش ایمنی مناسب شما باید بتواند شما را از انواع خطراتی که جان شما را تهدید میکند محافظت کنند. تا از انواع سوختگیها و صدمات جانی و مالی حین انجام این کارهای پرخطر در امان بمانید.
بررسی استانداردهایی که به این منظور آزمایش کفش ایمنی تدوین شدهاند
سازمان جهانی استاندارد با همکاری سازمانهای دیگری چون بهداشت جهانی، بهداشت و ایمنی کارگران و سازمانهای مشابه همه ساله استانداردهای مختلفی در راستای ایمنی و بهداشت کارگران تدوین میکند و یا استاندرادهای پیشین را با تکنولوژی و قوانین کار جدید مطابقت میدهد. در رابطه با کفش ایمنی مناسب نیز چند استاندارد مشهور وجود دارد که در ادامه بصورت اختصاری به رفرنس آنها اشاره خواهیم کرد. این استانداردها اساسا به معنای آزمایش و ارزیابی انواع کفشهای ایمنی عایق حرارت و بطور کلی کفش ایمنی طراحی شدهاند و باید احراز شوند تا یک کفش ایمنی بتواند مجوز تولید و عرضه را کسب نماید:
مشهورترین این استانداردها که چند بار نیز بازبینی شده است استاندارد EN ISO:20345:2011 است که به موجب آن حداقل فاکتورهای لازم محافظت از پا برای کفش ایمنی مشخص میشود.
استاندارد مهم دیگر استاندراد مربوط به انجمن آزمایش و مواد آمریکا یا ASTM است که با عنوان ASTM F2413 شناخته میشود و به موجب آن حداقلهای یک کفش ایمنی عایق حرارت را میتوان مشخص کرد.
SATRA تجهیزاتی که میزان مقاومت به حرارت را آزمایش میکنند را مورد بررسی قرار میدهد.
استاندراد دیگر EN 15090:2012 است که به موجب آن حداقلهای کفشهای ایمنی نسوز آتشنشانان بررسی و آزمایش میشوند.
از دیگر استاندرادها در این حوزه میتوان به ISO 76073:2017, EN 15090:2006 , EN 702:1995 , EN ISO 20349:2010 اشاره کرد.
بوتین ایمنی ساتر مدل جگوار مشکی
بوتین ایمنی ساتر مدل جگوار چرم چاپی
کفش ایمنی ساتر مدل پیتون مشکی
بوتین آتشکاری ساتر مدل پاور
اجزا کفش ایمنی و نوع و میزان محافظت در برابر حرارت
پس از بررسی ریسکها و خطرات محیط و استانداردهای جهانی درباره کفشهای ایمنی وقت آن است که اجزا کفشهای ایمنی را بررسی کنیم تا بتوانیم فاکتورهای مناسب کفش کار و کفشایمنی مناسب با این محیطهای کار را بدانیم. دانستناین نکات ما را در داشتن انتخابی درست یاری خواهد کرد.
کفشهای ایمنی متشکل از چند جز اصلی هستند و چون مشخصا برای محافظت از پا در برابر خطذات کار و نه هیچ منظور دیگری طراحی شدهاند، شناختن این اجزا و میزان محافظت آنها برای ما یسیار اهمیت دارد.
کفش ایمنی زیره، زیره میانی، رویه، آستر، کفی، ساق، سرپنجه، بند و.. دارد. طبعا کفش مورد استفاده در محیطهای کار با حرارت و مواد داغ باید ایمنی لازم در برابر خطرات و حوادث احتمالی را داشته باشد. استانداردهایی که در بخش قبل به آنها اشاره کردیم دقیقا به این منظور طراحی شدهاند که حداقلهای یک کفش ایمنی نسوز رابرای ما نشان دهند.
سرپنجه:
سرپنجه کفش ایمنی یکی از مهمترین قسمتهای آن است. در محیطهای کار انواع خطرات چون سقوط اشیا، ضربه، اتفاقات غیر قابل پیش بینی و کنترل در مورد ایراد دستکاهها و… وجود دارد که هر لحظه انشگتان پا را تهدید میکند. یک کفش ایمنی استاندارد باید بتواند ضربه به انگشتان در قسمت سرپنجه را حداقل 200 ژول تحمل کند. همچنین نسوز هم باشد تا در برابر آتش و پاشش فلزات مذاب مقاومت داشته باشد. دو نوع سرپنجه مشهور در صنعت کفش ایمنی وجود دارد. که نوع کامپوزیتی امروزه نسبت به نوع فولادی آن محبوبتر است بیشتر به دلیل وزنی که دارد. و اینکه گرما را منتقل نمیکند.
زیره:
کارگران در محیط کار خود انواع حرکات را دارند و در عین حال انواع مواد در این محیطها جاری است. مواد حرارتی، آتش، روغن؛ مواد مذاب و.. بسیار مهم است که زیره کفش ایمنی در برابر حررات و مواد شیمیایی عایق باشد. مهمتر از آن گرما را به خود جذب نکند و در خود نگه ندارد. از دیگر سو خطراتی چون لیز خوردن و لغزیدن در محیطهای کار با مواد حرارتی میتواند فاجعه آفرین باشد. پس نیاز به زیرهای مقاوم و در عین حال منعطف و ضدلغزش دارد. به این منظور زیرههای کفشهای ایمنی از موادی با مقاومت بسیار بالا چون لاستیک ساخته میشوند. همچنین زیرههای ترموپلاستیک چندبارپخت یا چند رنگ بسیار محبوب هستند.
امروزه در ترکیب زیرهها و زیرههای میانی از موادی چون نیتریل و EVA استفاده میشود که مقاومت لاستیک در برابر و سوراخ شدن حرارت را به خوبی بالا میبرد.
زیره میانی برخی از کفشهای ایمنی از یک لایه استیل مقاوم تشکیل میشود که تاثیر بسزایی در مقاومت آن نسبت به اشیا تیز و برنده و همچنین مواد داغ و حرارت زا دارد.
رویه:
بر اساس استاندارد ATSM رویه کفش ایمنی باید بتواند دما را تا حدود 150 الی 250 درجه تحمل کند و به پا منتقل نکند. از آنجا که رویه کفش از نقاط مختلف آن میتواند به شدت در معرض آسیب باشد، و آسیب را به شدت و با سرعت به داخل کفش و پا منتقل کندف انتخاب درست آن بسیار اهمیت دارد. از دیگر سو جنس رویه کفش ایمنی باید به گونه ای باشد که پا در داخل آن عرق نکند. چرا که ممکن است لیزر بخورد، تاول بزند، دچار قارچ و باکتری و بیماریهای پوستی دیگر بشود. از دیگر سو مقاومت آن در برابر بریده شدن و مواد تیز باید بالا باشد و در کنار همه این فاکتور ها نباید وزن و ضخامت آن به گونهای باشد که کارگر احساس راحتی نکند.
به همین منظور است که اغلب کفشهای ایمنی با متریال چرم طبیعی ساخته میشوند. چرم طبیعی مادهای است تنفسپذیر که در هر فصل از سال قابل استفاده است. همچنین مادهای است که برخلاف چرم مصنوعی، ذوب نمیشود و تا 200 درجه سانتیگراد میتواند دما را تحمل کند. برای محیطهای با حرارت پایینتر چرم جیر گاوی، میکروفایبر و فلایینگ وون میتوانند گزینههای مصنوعی خوبی باشند.
آستر داخلی و کفی کفش:
بیشترین تماس با پا را این قسمت از کفش دارد. بسیار اهمیت دارد که جنس آن موجب تعریق پا نشود و بتواند رطوبت را به خوبی جذب کند تا پا در محیط مرطوب که آن را مستعد رشد انواع بیماری پوستی، قارچ و باکتری میکند، نماند. هچنین نباید گرما را به خود جذب و به پا منتقل کنند. همچنین مرطوب بودن آستر احتمال لیز خوردن پا داخل کفش و آسیب دیدن آنرا افزایش میدهد. مثلا میتواند پشت پا را زخم کند.
کفی ساخته شده از کتان گزینههای بسیار مطلبوی برای کفی داخلی کفشهای ایمنی هستند. چون علاوه بر تمام ویژگیهای بالا، قابل شستشو هستند و بو نمیگیرند.
ساق کفش و بندها
معمولا در کفشهای عایق حرارت از انواع بند استفاده نمیشود و قسمت جلویی کفش بصورت یک تکه انتخاب میشود چرا که این نوع از طراحی معمولا رایجترند. اما اگر انتخاب شما کفشی است که زبانه و بند دارد بهتر است از بندهایی با جنس نسوز استفاده کنید چرا که احتمالا برخورد و پاشش مواد حرارتی بسیاربالا است.
در مورد ساق، معمولا همه کفشهای ایمنی که عایق حرارت و مواد داغ هستند ساقهای بلندی دارند. این ساقها هم مچ پا را به خوبی تحت حمایت قرار میدهد و از برخورد ضربه به آنها جلوگیری میکند، هم چنین احتمال ورود مواد حرارتی و آتش از قسمت ساق را به شدت کاهش میدهد.
برای برخی از کفشها، خصوصا کفشهای ایمنی عایق حرارت ضرورت دارد طراحی به گونهای باشد که در موارد اضطرار، کاگر بتواند کفش را با سرعت از پای خود خارج کند. و این مورد باید هنگام بستن بند یا چسب نیز به خوبی رعایت شود و نباید گرههای کور زد.
استاندارد ASTM F2413 به چه نکاتی اشاره میکند؟
همانطور که تنوع این مشاغل بسیار بالاست، ما به انواع فاکتورهای محافظت از پا در برابر حرارت نیاز داریم تا بسته به محیط و نوع کار که ناشی از نوع خطرات نیز هست، پاسخگوی نیاز ما باشد. استاندارد ASTM F2413 مشخصا در مورد کفشهای ایمنی عایق حرارت و نسوز است و اشاره آن به بندهای زیر است:
- مقاومت در برابر ضربه در ناحیه سرپنجه، مچ ، کف و روی پا
- دا اشتن لایهای در کفی برای محافظت از استخوانهای ریز کف پا یا متاتارس
- فشرده سازی بهگونهای که مقاومت قابل قبول داشته باشد.
- جریان الکتریسیته ساکن را عبور دهد تا در صورت تجمع آن انفجارهای شیمیایی روی ندهد -آنتی استاتیک باشد
- مقاومت رویه و زیره در برابر اجسام برنده و تیزو مواد داغ
- مقاوم در برابر شوک الکتریکی
کفشهای ایمنی عایق حرارت چگونه آزمایش میشوند؟
به این منظور چهار مرحله و چهارنوع دستگاه طراحی شدهاند که با عبور از تمامی آن مراحل، میتوان گفت که کفش مورد نظر، یک کفش ایمنی استاندارد عایق حرارت است.
- دستگاه گرمای تماسی (STM 531) بر اساس این آزمایش نباید در کمتر از 60 ثانیه میزان حرارت 300 درجه سانتیگراد از لایه خارجی به سمت داخلی عبور کند.
- دستگاه گرمای تابشی(STM 518) با یک منبع تابشی گرما بررسی میشود که در مدت زمان سی ثانیه چه میزان حرارت به سطح کفش رسیده و چه مقدار آن را گرم Lیکند.
- حمام ماسه گرم(STM 471) کفش به مدت سی دقیقه در حمام ماسه که با ضخامت سی میلیمتری از دور تا دور کفش قرار گرفته است نگه داشته میشود و. درجه حرارت 150 درجه است که تا 42 درجه افزایش دما در این آزمایش مجاز است.
پاشش فلز مذاب(STM 524). فلزات مذاب به مقدار حدودا 25 قطره به سمت کفش پرتا ب میشوند تا میزان مقاومت آن نسبت به پاشش فلز مذاب سنجیده شود. افزایش دما تا 40 درجه مجاز است.
انواع کفشهای ایمنی آتشنشانان
کفشهای ایمنی آتشنشانان به دلیل شرایط کاری بسیار سخت آنان همچون سایر تجهیزات حفاظت فردی و نجات و اطفا حریقی که مدام با آنها سر کار دارند، نقش بسیار حیاتی در سلامت آتشنشان و کیفیت کار او ایفا میکنند. کارر آتشنشانان صرفا اطفا حریق نیست بلکه نجات جان افراد و همچنین حیوانات و نجات اشیا نیز هست. رعایت استانداردها در چنین محیط کاری با حساسیت بالا بسیار حائز اهمیت است و پس از واقعه 1998 که در جریان آن در جنگلهای لینتون استرالیا چند آتشنشان جان خود را به دللی کمبود تجهیزات از دست دادند، بسیار بازنگری شده است.
کفشهای ایمنی آتشنشانی استاندارد بخصوصی برای خود دارند که با عنوان EN 15090: 2012 شناخته میشود.
این استاندارد حداقل استانداردهای لازم برای کفش ایمنی آتشنشانی را بیان میکند.
بر اساس این استاندارد چکمههای ایمنی آتشنشانی 3 نوع هستند و سه کاربرد دارند:
1 | نوع1 | برای نجات عمومی کاربرد دارند. اطفت حریق در جنگلها، چمنها، محصولا زراعی یا زمین کشاورزی وجود دارد- این نوع چکمهها در برابر مواد شیمیایی عایق نیستند. |
2 | نوع2
| برای انداد و نجات و اطفا حریق در سازههای بسته، وسایل نقلیه، و کشتی ها و… مناسبند. |
3 | نوع3
| برای همه موارد از جماه شرایطی که در آن مواد شیمیایی خطرناک وجود دارند مناسبند. |
بر اساس مواد تشکیل دهنده، و استانداردهای محافظتی انواع کفش ایمنی آتشنشانی از نظر میزان محافظت در برابر حرارت به سه دسته تقسیم یمشوند:
ردیف | علامت اختصاری | میزان محافظت در برابر حرارت و مواد آتشزا |
1 | HI1 | 30 دقیقه عایق در برابر 150 درجه حرارت
|
2 | HI2
| 20 دقیقه عایق در برابر 250 درجه حرارت |
3 | HI3
| 25 دقیقه عایق در برابر 40 درجه حرارت |
انواع کفشهای ایمنی عایق حرارت و علائم اختصاری مربوط به آنها
دو علامت اختصاری مهم در برابر نسوز بودن کفشها علامتهای HI و HRO است.
کفش HIکفشی است که عایق گرماست و باید کفشی پاشد که هنگام کار در حیط گرم نفس خوبی برای پا در آن فراهم باشد و همچنین محافظت لازم را داشته باشد. این کفشها به مدت 60 ثانیه در محیط با دمای 150درجه سانتی گراد آزمایش میشوند. و در این مدت نباید حرارت را به داخل کفش انتقال دهد.
کفش HROیعنی کفشی که زیره آن دوام بالایی در برابر مواد داغ و آتش دارد .این نوع کفشها معمولا زیرههای لاستیک، ترموپلاستیک، چندلایه و… دارند که مقاومت بالایی دارند. بر اساس استاندارد ATSM این کفش باید به مدت سی دقیقه در دمای 300 درجه سانتی گراد آزمایش شود و نباید در این مدت ذوب شود، ترک بردارد یا بشکند.
نکته آخر اینکه برای محیطهای با آسفالت داغ مورد دوم اصلا مناسب نیست و بهتر است کفش HI پوشیده شود که در زیره آن از ترکیباتی چون نیتریل نیز استفاده شده باشد که مقاومت حرارتی بالاتری نسبت به لاستیک معمولی داراست. استفاده از کفشهای HRO برای آسفالت داغ به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
چه نکاتی هنگام انتخاب اندازه کفش ایمنی عایق حرارت مهمند؟
- پنجه کفش نباید انگشتان شما را لمس کند
- پوشیدن کفش تنگ یا بزرگ خطرناک است چون تنگی باعث گرفتگی پا و گشادی آن موجب لیز خوردن پا و مکشلات دیگر خواهد شد.
- هنگام انتخاب سایز کفش باید به این توجه کنید پای شما ممکن است هنگام کار دچار تورم شود پس مهم است فضای کافی برای چنین مواقعی در نظر داشته باشید.