مقالات آموزشی

تفاوت کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیت با سرپنجه فولادی

امروز می خواهیم درباره تفاوت کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیت و فولادی بحث کنیم و مزایای و معایب هر کدام بررسی کنیم. همان طور که می دانید کفش ایمنی پوششی ایمنی ست که از فرد در برابر خطرات موجود در محیط کاری و صنعتی حفاظت میکند. همانطور که می دانید اعصاب تمامی اعضای بدن در پاها وجود دارد. و این دلیلی بر اهمیت بسیار زیاد پا می باشد. شاید به همین دلیل است که پا را قلب دوم انسان می نامند. با وجود همه این حساسیت ها محافظت از پا بسیار آسان و البته مهم است.

استفاده از کفش های نامناسب علاوه بر آسیب به پاها به ارگان های مهم دیگر بدن هم آسیب می رساند. مانند چشم ها، ستون فقرات و … حتی ممکن است باعث بروز سردرد نیز بشوند.

 

معمولا کفش های ایمنی از جنس چرم طبیعی می باشند که به دو گروه اصلی:

  1.  کفش کار با محافظ  استیل. (درنوک این کفش ها از فولاد استفاده شده که در برابر 200 ژول ضربه مقاوم است)
  2. کفش  ایمنی با محافظ کامپوزیتی. ( در نوک این کفش از کامپوزیت استفاد شده که عایق برق ست)

تقسیم میشوند که کارایی های متفاوتی دارند که به آنها اشاره خواهد شد. اگر می خواهید تفاوت این دو را بیشتر بدانید با ما همراه باشید.

در ابتدا باید شما بدانید که کامپوزیت چیست؟

 

کامپوزیت به موادی گفته می شود که حداقل از دو جزء متفاوت تشکیل شده است. اجزای کامپوزیت از لحاظ شکل و ترکیبات شیمیایی و خواص با هم متفاوت هستند. در بعضی موارد این دو جز ٰرا فاز نیز می نامند.

کامپوزیت ها جز مواد جامد صنعتی مصنوعی می باشند که توسط بشر ساخته شده اند. از جمله آنها به پلیمرها، سرامیک ها و کامپوزیت ها می توان اشاره نمود.

مواد کامپوزیتی جهت دست یابی به موادی با کیفیت و خواص متفاوت و بالاتر از مواد صنعتی دیگر تولید می گردند. و با کمک گرفتن از علم مهندسی مواد مواد جدیدی متناسب با نیاز صنایع تولید و به بازار عرضه می گردند. اجزای تشکیل دهنده کامپوزیت ها از لحاظ شکل با ساختار و خواص دیگر ترکیبات شیمیایی متفاوت می باشند.

تفاوت میان کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیت و فولادی

 

در اصل در طراحی کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیت و یا فولادی تنها یک هدف رعایت می شود. و آن هدف جز حفاظت از انگشتان پای شما در هنگام بروز حادثه نیست. که هر دو سرپنجه از استاندارد اروپا تبعیت میکنند و هر دو دارای مقاومت 200 ژول ضربه پذیری هستند.

کفشهای ایمنی (یا کفش کار) فولادی شامل یک قطعه فلزی در قسمت انگشتان پا هستند. این قطعه فلزی وزن کفش را نسبت به کفشهای کامپوزیتی سنگین تر میکند. در واقع کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیت سبک تر از کفشهای ایمنی با سرپنجه فولادی هستند.

 

مواد مورد استفاده در تولید کفش ایمنی

از جمله متریال مورد استفاده در کفش های ایمنی می توان به ماده ای انعطاف پذیر مثل پلی اورتان PU، عایقی از جنس چرم (که عایق برق است) و یا PVC که عایق شیمیایی است، اشاره کرد.

در واقع یک کفش ایمنی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. این اجزاء شامل رویه کفش، پاشنه کفش، پشتی کفش، بافته کفش، آستری کفش، آستری رویه، زبانه، پاشنه، لاستیک پنجه، سرپنجه فولادی و … می باشند.

مموری فوم

فوم Memory عمدتا از پلی اورتان و همچنین مواد شیمیایی اضافی تشکیل شده است که ویسکوزیته و چگالی آن را افزایش می دهد.
اغلب به عنوان کف فوم پلی اورتان “viscoelastic” یا پلی اورتان با الاستیک کم (LRPu) شناخته می شود. فوم مموری با چگالی بالا در پاسخ به دمای بدن نرم می شود و به آن اجازه می دهد تا در عرض چند دقیقه فرم بدن را بگیرید.

فوم مموری می تواند سریعتر از کفهای معمولی به شکل اصلی خود برگردد. MEMORY FoAM در سال 1966 توسط مرکز تحقیقات آمس ناسا برای بهبود ایمنی کوسن های هواپیما تولید شد.

کفش های مجهز به مموری فوم اکثرا دارای روکش ضد سایش هستند. این کفش ها در برابر پارگی و سوختگی مقاوم اند و با پوشیدن آنها احساس راحتی خواهید کرد.
مزیت دیگر کفش های ایمنی که دارای مموری فوم هستند این است که پا در داخل آنها جابه جا نمی شود و این باعث تمرکز بیشتر در انجام فعالیت مد نظر خواهد شد.
دیگر اینکه کفش های مموری فوم مانع از حساسیت و خارش و ترک خوردگی پا می شوند و افرادی که معمولا این مشکلات را دارند می توانند از این کفش ها با خیال راحت استفاده کنند.

بررسی مزایا و معایب این دو نوع کفش

در کل هر کدام از این کفش ها دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.

  • وظیفه هر دو نوع کفش این است که از پنجهٔ پا در برابر فشار و ضربه مواظبت کنند.
  • در محیط هایی که از گاز و یا مواد آتش زا استفاده می شود و کوچکترین جرقه باعث آتش سوزی می شود. از کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیتی استفاده میکنند. زیرا از ایجاد جرقه جلوگیری می کند.
  • کفش های ایمنی که دارای سر پنجه کامپوزیت می باشند بسیار گران هستند. زیرا سرپنجه آنها متشکل از پلیمر مهندسی است که ماده گرانی است.
  • از دیگر مزایای سرپنجه کامپوزیتی عایق الکتریکی بودن آن است. در این کفشها به هیچ عنوان از فلز استفاده نشده. بنابراین میتوان در مواردی که خطر برق گرفتی وجود دارد از آنها استفاده کرد.
  • کفش های ایمنی با سرپنجه کامپوزیت عایق حرارت هستند. یعنی حرارت محیط را به داخل کفش منتقل نمیکنند بنابراین از این کفش ها در مناطق گرمسیری استفاده میشود.
  •  کفش های کامپوزیت یا پلاستیک سخت استاندارد عایق جریان برق تا ولتاژ 380 ولت و عایق آزمایشگاهی تا 5000 ولت می باشند.
  • این کفشهای ایمنی فولادی در برابر فعالیت سقوط اشیا بر روی کف یا پنجه وله یا خرد کردن پا محافظت می کند.
  • کفش ایمنی دارای محافظ کامپوزیتی در پنجه جهت جلوگیری از خطرات برق گرفتگی در محیط های کاری و صنعتی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *